ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικαστικά Θρησκευτικού Γάμου

Έκδοση άδειας θρησκευτικού γάμου

1. Πιστοποιητικό αγαμίας του γαμπρού

Το πιστοποιητικό αγαμίας εκδίδεται για τον καθένα ξεχωριστά από την ενορία στην οποία ανήκει με παρουσία δύο ενήλικων μαρτύρων που δεν είναι πρώτου βαθμού συγγενείς του, έχοντας όλοι μαζί τους τις ταυτότητές τους. Θα χρειαστεί επίσης ένα μικρό χρηματικό ποσό για τα χαρτόσημα που θα κολληθούν στα πιστοποιητικά. Εάν η ενορία του γαμπρού είναι διαφορετική από της νύφης θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση πιστοποιητικού αγαμίας του γαμπρού, ώστε να το προσκομίσει στην ενορία της νύφης.

Ενδέχεται να σας ζητηθεί και πιστοποιητικό γέννησης (εκδίδεται από το δήμο όπου ανήκει η οικογενειακή σας μερίδα, ή από ΚΕΠ) από την αρχιεπισκοπή που ανήκει η ενορία σας, οπότε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία ρωτήστε την ενορία σας. Αν έχετε κάνει προηγουμένως πολιτικό γάμο πρέπει να υποβάλετε και την ληξιαρχική πράξη του πολιτικού. Σε περίπτωση που είχατε προηγούμενο γάμο ο οποίος έληξε, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το διαζευκτήριο. Αν είστε χήρος πρέπει να υποβληθεί και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.  Σε άλλες ειδικές περιπτώσεις απευθυνθείτε στην αρχιεπισκοπή που ανήκει η ενορία σας.

2. Αίτηση άδειας γάμου

Η αίτηση για άδεια γάμου γίνεται στην ενορία της νύφης. Οπότε καλό είναι αφού εκδώσει ο γαμπρός το πιστοποιητικό αγαμίας, να επισκεφτείτε μαζί την ενορία της νύφης με τους μάρτυρες, ώστε να εκδώσετε το πιστοποιητικό αγαμίας της νύφης και να κάνετε παράλληλα και την αίτηση για την άδεια του γάμου. Θα πρέπει να έχετε μαζί

  • τις αστυνομικές σας ταυτότητες,
  • το πιστοποιητικό αγαμίας του γαμπρού και
  • δυο φύλλα εφημερίδας με τη δημοσίευση του γάμου σας, με την οποία δηλώνετε ουσιαστικά ότι δεν συντρέχει λόγος απόκρυψής του. Το κείμενο είναι τυποποιημένο και η εφημερίδα αναλαμβάνει τη σύνταξή του. Στο κείμενο δεν αναγράφεται η ημερομηνία τέλεσης του γάμου, αλλά μόνο η πρόθεση τέλεσης αυτού, τα ακριβή ονοματεπώνυμά σας, τα πατρώνυμα και το γένος σας, ο τόπος γέννησης και κατοικίας του κάθε μελλόνυμφου και η περιοχή όπου θα τελεστεί ο γάμος. Η αναγγελία δεν θα πρέπει να γνωστοποιηθεί νωρίτερα από 6 μήνες και αργότερα από 15 ημέρες πριν το γάμο.

Με την αίτηση της άδειας, θα δηλώσετε αμετάκλητα το επώνυμο των παιδιών σας καθώς και την εκκλησία όπου θα τελεσθεί ο γάμος.

3. Επικύρωση άδειας γάμου στην Αρχιεπισκοπή

Εάν η Αρχιεπισκοπή στην οποία ανήκουν οι ενορίες σας και η ενορία του ναού που θα τελεστεί το μυστήριο είναι ίδια, τότε θα επισκεφτείτε την Αρχιεπισκοπή με

  • την αίτηση για άδεια γάμου,
  • τα πιστοποιητικά αγαμίας,
  • δύο φύλλα εφημερίδας στο οποίο είναι δημοσιευμένη ανακοίνωση για την τέλεση του γάμου σας
  • ένα παράβολο χαρτοσήμου για άδεια γάμου από Δημόσιο Ταμείο (με κόστος περίπου 18€) και
  • τις ταυτότητές σας

Οι απαραίτητες επικυρώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα.

Εάν δεν πρόκειτaι για κοινή Αρχιεπισκοπή, ο καθένας θα προσκομίσει το πιστοποιητικό αγαμίας στην αντίστοιχη Αρχιεπισκοπή που ανήκει η ενορία που το εξέδωσε και με τα επικυρωμένα έγγραφα, την αίτηση για την άδεια γάμου και τις ταυτότητές σας θα επισκεφτείτε την Αρχιεπισκοπή στα όρια της οποίας ανήκει η εκκλησία όπου έχετε ορίσει το γάμο για επικύρωση (κατατίθενται από έναν τουλάχιστον των μελλονύμφων).

4. Παράδοση εγγράφων στην εκκλησία που θα γίνει ο γάμος

Στη συνέχεια πηγαίνετε τα έγγραφα στην εκκλησία που θα γίνει το μυστήριο και συνεχίζετε με την υπόλοιπη προετοιμασία μέχρι την ημέρα του γάμου σας!

Δήλωση Τελέσεως Γάμου

Την ημέρα του γάμου υπογράφεται η δήλωση τελέσεως γάμου από τον Εφημέριο, τους νεόνυμφους και τους κουμπάρους την οποία παραλαμβάνουν οι νεόνυμφοι από τον εφημέριο.  Η δήλωση κατατίθεται στο Ληξιαρχείο του Δήμου, στον οποίο τελέσθηκε ο Γάμος, υποχρεωτικά εντός 40 ημερών από την ημέρα του γάμου (σε εκπρόθεσμη κατάθεση επιβάλλεται πρόστιμο). Η κατάθεση της δήλωσης γίνεται από έναν εκ των νεονύμφων με τις ταυτότητες και των δύο.

Tips


1.Καλό είναι να αποφεύγεται η τέλεση Γάμου την παραμονή και ανήμερα της πανηγύρεως του Ιερού Ναού.

2. Απαγορεύονται οι γάμοι:

Την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος.
Τη  5η και 6η Ιανουαρίου, παραμονή και εορτή των Θεοφανείων.
Τη περίοδο της νηστείας του 15Αύγουστου.
Την 28η και 29η Αυγούστου – παραμονή και ανήμερα της εορτής του Τιμίου Προδρόμου.
Τη 13η και 14η Σεπτεμβρίου – παραμονή και ανήμερα της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Το διάστημα από 17ης έως 25ης Δεκεμβρίου.

3.Δεν γίνονται γάμοι σε μονές που κατοικούνται.


About the author

Related Posts

Αφήστε το σχόλιό σας

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιοποιηθεί.